Wie naar de horizon kijkt kan de indruk krijgen dat de aarde alomtegenwoordig is.
Maar foto’s genomen vanuit de ruimte laten pas echt goed zien wat de status van onze planeet in het grotere geheel is.
De aarde is een nietige, onbeduidende vlek die drijft in een eindeloze zwarte ruimte. Een nieuwe foto van NASA bevestigt dat (wellicht deprimerende) feit nog eens.
De foto is genomen van een afstand van ongeveer 1 miljoen kilometer vanaf de aarde, door een kleine satelliet die momenteel op weg is naar Mars.
Toen NASA’s InSight-satelliet op 5 mei vertrok vanaf de aarde, werd die vergezeld door twee identieke satellieten van rugzakformaat, genaamd Mars Cube One, of MarCO. MarCO-A en MarCO-B zijn kleine, aanpasbare ruimtevaartuigen en momenteel de kleinste satellieten die ooit voorbij de maan zijn gestuurd.
Tijdens een aantal tests op 9 mei nam MarCO-B zijn eerste foto. Wetenschappers gebruikte onderstaande afbeelding om te controleren of het uitklappen van de antenne goed verliep, maar tegelijk legde de foto twee objecten vast: de aarde en onze maan.
Je kunt zomaar over de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden objecten heen kijken.
Om ons op weg te helpen, bracht NASA ook een foto uit waarbij alle objecten benoemd zijn, zoals de aarde, de maan en onderdelen van MarCO-B.
Het vastleggen van de aarde en onze maan was geen toevalligheid. NASA zei dat het beeld bedoeld is als eerbetoon aan de foto van de beroemde wetenschapper Carl Sagan, genomen door de Voyager in 1990.
"Zie het als ons eerbetoon aan de Voyager", zei Andy Klesh van NASA in een persbericht. "Kleine satellieten zijn nog nooit zover de ruimte ingegaan. Dus dit is voor ons een belangrijke mijlpaal. Beide satellieten werken goed. We kijken ernaar uit dat ze nog verder reizen."
De MarCO-satellieten zijn gemaakt om te kijken wat de voordelen zijn van het lanceren van kleine satellieten ver de ruimte in.